U crkvi Dobrog Pastira u Cimu bila je svečanost Mlade mise 29. srpnja 2017. mladomisnika Marina Krešića. To je prva Mlada misa u novoj crkvi Dobrog Pastira, a čini mi se i prva Mlada misa u župi sv. Marka u Cimu od njenog osnutka. Ne mislim pisati o Mladoj misi jer su o njoj već drugi pisali. Želim nekoliko riječi napisati o povezanosti mladomisnika sa Sovićima. Mladomisnik Marin je rođen u Cimu, ali po očevoj strani potječe iz Sovića. Pa je to prikladno vrijeme podsjetiti se i drugih svećenika koji na ovaj ili onaj način imaju sovićke korijene.

Prema starim zapisima prvi, barem koliko sam ja mogao istražiti, svećenik koji je rođen u Sovićima je Franjo Marinović glavni organizator odlaska Hrvata katolika iz Brotnja i Neretve u Dalmaciju u vrijeme Bečkog rata krajem sedamnaestog stoljeća. Za Franju Marinovića je zapisano da je rođen u Sovićima kod Mostara, ali nije zapisana godina rođenja niti imena roditelja, a umro je u Potravlju u Dalmaciji 6. siječnja 1705., a pokopan je u Sinju. Prema popisu fra Pavla Dragičevića iz 1743. Marinovića u Sovićima više nema. Postoje samo Marojevići Glibići i Krešići. U 19. stoljeću su iz Sovića iz obitelji Marojevića Glibića bila dva ugledna franjevca fra Jerko i fra Ilija, Jerko je rođen 10. rujna 1776. u Sovićima, a umro je 28. veljače 1836. u Kreševu gdje je i pokopan. Fra Jerku je krsno ime bilo Mate. Fra Ilija je rođen u Sovićima 6. prosinca 1804. Krsno mu je ime bilo Petar, a kasnije kao franjevac uzeo je ime Ilija. Umro je  na Širokom Brijegu 23. travnja 1851. Na Širokom Brijegu je i pokopan. Prema tradiciji fra Jerko i fra Ilija su bili rodbinski bliski. Vjerojatno je fra Jerko bio stric fra Ilijin, ali se to ne može i dokumentima potvrditi jer nisu upisana imena fra Jerkovih roditelja.

 

Ovu knjigu darova fra Ilija Marojević svomu bratu Iviši u Sovičima 1850.

Fra Ilija je bio sin Ambroza i Vide r. Miletić. U obitelji Marojević Glibić postoji i danas sve potrebno za služenje sv. mise što su ovi svećenici ostavili. Postoje i dva stara molitvenika. Na jednome je upisano da ga je fra Ilija darovao svome bratu Iviši 1850. Interesantno mi se čini spomenuti da sadašnji živi svećenici koji imaju sovićke korijene braća don Ivica i don Tonćo Komadina i mladomisnik don Marin Krešić svećenici Mostarsko duvanjske biskupije te salezijanac don Marinko Ivanković rodbinski su povezani s franjevcima iz 19. stoljeća. Prabaka  don Marinka Ivankovića Ruža Ivanković r. Marojević Glibić žena Ivana Ivakovića koji se priženio u Soviće, bila je rođakinja fra Ilije i njegova brata Iviše. Djed don Ivice i don Tonće Komadine Ante Glibić bio je unuk fra Ilijina brata Iviše. Antina sestra Jela udana za Peru Krešića Đakovića je prabaka mladomisnika don Marina Krešića, a i mladomisnikova baka Draga Glibić Ćošalina je iz obitelji spomenutog Iviše fra Ilijina brata.

Za fra Augustina Marića ili Marijića od Marića iz Vrdi zapisano je da je rođen u Sovićima. Vjerojatno mu je majka bila od Krešića iz Sovića pa došla k roditeljima roditi sina što nije bio rijedak slučaj. Fra Augustin je bio suvremenik fra Ilije Marojevića Glibića. Bio je stariji od Ilije dvije godine, a umro je kao župnik u Gorici 10. prosinca 1853, Iz Sovića je i fra Marijan Krešić, krsno ime Marko, sin Jure i Vide r. Bošnjak r. 9. lipnja 1829. Fra Marijan je umro od sušice kao student bogoslovije 21. lipnja 1852. prije nego je zaređen za svećenika. Ne zna se da li su fra Augustin i fra Marijan bili rodbinski povezani s fra Jerkom i fra Ilijom.

 

don Marinko Ivanković