I ove godine došao nam je blagdan Isusova rođenja koji uobičajeno zovemo Božić. I meni se nameće pitanje, kao što vjerujem i mnogim drugima, kako slaviti Božić da kad prođe blagdan da imam osjećaj da sam ga lijepo proslavio da nemam osjećaj gorkog okusa praznine i ispraznosti praznog promašenog slavljenja i izgubljenog vremena? Različiti smo i ne možemo slaviti svi na isti način. Neki su stari neki mladi; neki zdravi neki bolesni; neki osamljeni neki u velikom društvu: neki bogati neki siromašni; neki nanose nepravde neki trpe nepravde. Razlika bi se moglo nabrajati u nedogled. Razlike su stvarne i ne mogu se izbrisati ni u slavljenju Božića. Čini mi se da ne bi bilo dobro bježati od vlastite stvarnosti i željeti slaviti Božić kao netko drugi, jer se tako može upravo upropastiti vlastito slavljenje Božića. Ima li nešto što bi moralo biti zajedničko vjernicima bez obzira na sve razlike koje postoje među nama?

            Evanđelista sv. Luka je zapisao da su kod Isusova rođenja anđeli pjevali: “Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim” (Lk 2,14). Čini mi se da bi to mogao biti dobar program slavljenja Božića. Sa svakim zalogajom hrane i svakim gutljajem pića, sa svakom žaruljicom i svakim ukrasom na božićnoj jelki, svakom riječju koju izgovorim, svakom molitvom i pjesmom koju zapjevam, pa i svakom teškoćom i bolju … da slavim Boga, Posebno naši susreti i čestitanja da slave Boga i da u Ime Božje donosimo jedni drugima radost i mir. Kako to lijepo izražava naša hercegovačka Božićna čestitka: “Na dobro ti došao Božić i sveto Porođenje Isusovo; i s tobom Bog dao zajedno”! Po Isusovu rođenju dolazi nam svako dobro, radost i mir. “I s tobom Bog dao Zajedno”, veličanstven odgovor na čestitku onog koji dolazi. Božić, Isus, Bog koji je postao čovjek po tebi koji čestitaš s tobom i po tebi, zajedno s tobom dolazi k meni da živimo u miru, da se zajedno radujemo i bivamo dionici dobara koje  nam Bog daruje u Isusovu dolasku na ovaj svijet.

            Želim Sovićanima i njihovim prijateljima da se vjerom otvore Isusovu dolasku, ali da zajedno s njima Isus sa darovima radosti i mira dolazi svima kojima čestitaju.

            Na dobro vam došao Božić i sveto Porođenje Isusovo”!

Marinko Ivanković