Sovići.info

Web-stranica o Sovićima kraj Goranaca

TREBIŽAT

 

 

I ove godine održan je 17. susret Sovićana i njihovih prijatelja na Radešnicama. Bio je to 23. susret. Kako je Mario nedavno prolazeći kroz Trebižat navratio na groblje koje se nalazi uz cestu koja vodi iz Čapljine prema Ljubuškom i vidio da su na tom groblju pokopani Marijan  Ivanković  umro 1893. i Jozo Ivanković umro 1897. U našoj obitelji postojala je predaja da smo imali rodbinu u Trebižatu kod Čapljine, ali se nije znalo točno koje su to bile rodbinske veze koje su prekinute Prvim svjetskim ratom. Nikola Mandić istražujući Porijeklo hrvatskih rodova u Hercegovini što je objavio u više knjiga napisao je da su tri sina Mije Ivankovića iz Mamića kod Kočerina odselila u Trebižat kod Čapljine, a jedan u Sovića. U Trebižat su otišli Marijan, Jozo i Petar, a u Soviće Ivan. Na starom groblju u Trebižatu Mario je pronašao grobove Marijana i Joze, a Petrova groba nije pronašao. Petru ili nitko nije podigao spomenik s natpisom ili je negdje drugdje pokopan. Ja sam poželio vidjeti to groblje te smo 19. srpnja krenuli Mario, Mate i ja u Trebižat. Našli smo groblje i grobove i pomolili se za pokojne Marijana i Jozu i sve pokojne na groblju. Na groblju nas je dočekalo iznenađenje koje nismo očekivali i radi čega u prvom redu pišem ovih nekoliko redaka. Dok smo malo gledali grobove Mate je došao do kapele i tamo našao na kapeli ploču koju su postali Trebižaćani 2014. na kojoj piše da je groblje osnovano 1845. i da ga je kod osnivanja blagoslovio župnik fra Ilija Marojević. Staro groblje je blagoslovio sovićki pratar još jedna veza Sovića i Trebižata. Dok sam prikupljao podatke za obiteljsko stablo nekako mi se nametalo pitanje: Kako je prvi Ivanović došao u Soviće? Sovići i Mamići ipak nisu tako blizu u to vrijeme kad se uglavnom putovalo pješke. I dali je fra ilija imao nekakav udio u tome jer je Andrijana žena Marijana prvog Ivankovića u Sovićima bila sestra fra Ilijina. I to mi se pitanje ponovno nametnulo na starom groblju u Trebižatu: Nije li fra Ilija imao nekakav udio u dolasku Ivankovića u Trebižat?

 

 

 

 

Kod Drage Bikanova 29.7.21.

Ugodna veče kod Drage

 

 

GREBLJE RADEŠICA 17.7.21.

 

Fotografije

TRADICIONALNA MISA 2021.

 

I ove godine će don Marinko Ivanković održati misu

na Radešicam u subotu  17.7.2021. godine sa početkom u 18,00 sati.

 

Pozivaju se svi prijatelji Sovića da dođu na misu i druženje.

SOVIĆKA BOŽICA

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je redovito izdanje poštanskih maraka „Arheološko blago 2021.“ s motivom minijaturne brončane figurice ilirske božice. Ovaj vrijedni nalaz iz vremena Ilira slučajno je pronađen krajem 19. stoljeća u mjestu Sovići (Goranci) nedaleko od Mostara, a pretpostavlja se da je nastao tri stoljeća prije Krista….

BLAGOSOV POLJA 2021.

Župnik fra Ivan Ivanda je dana 9.5.2021. obavio blagosov polja uz prisustvo 92 sovićanina (brojo Jozo Džidić Škrbić Tisuća).
U groblju na Radešnicama 24. kolovoza 1810. ukopani su Marijan i Ilija sinovi Iviše Marojevića te je ovo groblje starije od 210 godina.

 

BOŽIĆ 2020.

Slavimo svečani dan.

Na dobro vam došao Božić i sveto Porođenje Isusovo.

Veliki blagdan kad je Bog ušao u našu vremenitost da bismo mi po Njemu mogli zadobiti vječnost.

Božja Dobrota čovjekom posta da ozdravi našu zloću.

Da budemo pravedni i dobri jedni drugima u Novoj Godini pa će nam i ona biti blagoslovljena i sretna.

don Marinko

 

SAHRANA

U groblju Radešice danas  10.11.20. je sahranjena

NADA MARIĆ  BIKANOVIĆ

22. sovićka misa na Radešicama

 

U subotu 18.7.20. don Marinko Ivanković je održao po 22. put ilindansku misu sa stotinjak Sovićana.  Fra Ivan Ivanda goranački župnik je koncelebrirao na misi. Fotografije Matea Glibić.

 

 

PRIPREMA

Tradicija se nastavlja

« Stariji sadržaj

© 2022 Sovići.info

Theme by Anders NorenUp ↑