Sovići.info

Web-stranica o Sovićima kraj Goranaca

Author: Mladen Glibić (page 1 of 21)

KALEŽ SOVIĆKI

Najpoznatiji sovićki franjevac bio je fra Ilija Marojević. Krsno mu je ime bilo Petar, a bio je sin Ambroza. Rođen je 6. prosinca 1804., krstio ga je fra Nikola Ilić 2.siječnja 1805, a krizmao biskup Miletić. Franjevački habit je obukao 27. lipnja 1826. u Kreševu, a prve zavjete položio i postao franjevac 27. lipnja 1827.
Školovanje je započeo 1828. u Subotici pohađajući prvi razred humaniorâ. Nakon njezinog dovršetka 1830. otišao je u Kremnicu gdje je odslušao prvu godinu studija filozofije. Tijekom šk. god. 1831./32. drugu godinu je završio u Kecskemétu odakle je na studij teologije upućen u Vác. Nakon prve godine trebao je biti premješten u Hlohovec, no ipak je ostavljen u Vácu gdje je 1834. završio drugu godinu. Posljednje dvije godine teologije završio je u Egeru, premda je najprije bilo planirano da i treću godinu sluša u Vácu. Odatle se 1836. vratio u Bosnu Srebrenu da bi se kasnije pridružio kustodiji hercegovačkih franjevaca.
Bio je župnik u Brotnju 1845.-1846. u Ružićima 1846.-1849. Bio je sposoban svećenik. Vršio je službu lektora na studiju filozofije. Bio je magistar ili meštar novaka što znači učitelj na Širokom Brijegu 1849.-1850.
Fra Ilija je 1850. darovao svome bratu Iviši sve potrebno za misu kako je zapisao sam na starom molitveniku. Tada još nije bilo ni župe ni crkve u Gorancima i time se služio on i drugi svećenici za mise na grobljima kad bi došli u Soviće.
Fra Ilija je umro već slijedeće 1851. godine, a imao je svega 47 godina. Iz fratarskog sanduka što ga je fra Ilija ostavio kod brata Iviše ovo su fotografije starog kaleža na kojem piše :
KALEŽ : MAROJEVIĆA AMBROŽE IZ SOVIĆA GODINE 1819

Matea Glibić :

 

Susreti Sovićana nastali su kao spomen na Mladu Misu salezijanca don Marinka Ivankovića na Ilindan, 20. srpnja 1969. godine.
I ove godine, 24. put za redom, održat će se susret Sovićana i njihovih potomaka na groblju Radešnice (Donji Sovići, župa Goranci). Tim povodom sv. Misu za sve Sovićane, pokojne pokopane na Radešnicama kao i za sve pokojne i poginule Sovićane pokopane na drugim grobljima ili im se grobovi ne znaju, slavit će don Marinko Ivanković u subotu, 6. kolovoza 2022. u 18 sati.
Ne smijemo niti možemo zaboraviti svoje korijene odakle su naši očevi, majke, djedovi i bake, odakle je naša starina. Stoga, skupimo se i ove godine na Radešnicama i prisjetimo se naših predaka, onih koji su nam ostavili sve ovo što danas imamo. Sovićani i ostali prijatelji DOBRODOŠLI

 

ILINDAN

 

Biskup fra Pavao Dragićević tražio je od Svete Stolice da se sv. Ilija slavi kao zaštitnik Bosanskog kraljevstva. Sveta Stolica je udovoljila njegovom zahtjevu dokumentom od 26. kolovoza 1752. godine, te tako starozavjetni svetac postade svetac Bosanskog kraljestva. Nadam se da sveti Ilija i danas štiti BiH jer joj zaštita itekako potrebna.

U mojoj obitelji ime Ilija prije je bilo prilično često. Najpoznatiji od svih Ilija u mojoj obitelji je bio Petar. Petar je bio jedan od Ambrozijevih sinova, rođen 1804. godine a umro 1851. godine.  Uz najvjerojatnije svoga strica Jeronima (Matu) bio je fratar u teška vremena.

U obitelji Marojević Glibić postoji i danas sve potrebno za služenje sv. mise što su ovi svećenici ostavili. Postoje i dva stara molitvenika. Na jednome je upisano da ga je fra Ilija darovao svome bratu Iviši 1850. godine.

Iz obiteljskih priča ali i obiteljskog stabla kojeg je Vesna napravila na osnovi podataka iz Matične knjige župa Goranci, znam da je ime Ilija bilo često u našoj široj obitelji. Međutim, u Lukasovića dvojica Ilija krajem 19. i početkom 20. stoljeća su mladi umrli pa je moj otac imao nadimak Ćompo. Njegova baba ga je tako nazvala da ga ne bi zvali Ilija. Otac mi je kao dijete ratne 43. godine dobio tifus i jedva je preživio.  U generaciji mog oca su bila još dvojica njegovih prezimenjaka sa imenom Ilija. Ovo je stvaralo dosta administrativnih problema zbog istog imena i prezimena, jednom je i ime oca bilo isto Jozo, te  je meni otac dao ime koje niko nije imao u našoj obitelji.

Prije skor 3 godine sin mi reče da će mom prvom unuku dati ime Ilija. Ovo me je iznenadilo jer Ilija nije bilo ime koje bilo popularno. Kasnije saznadoh da i nevjestina obitelj ima Ilija ito iz srca Bosne. Tradicija se tako nastavlja i u nas Lukasovića.

Sretan ti imendan Ilija

 

Mladen Glibić

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

TREBIŽAT

 

 

I ove godine održan je 17. susret Sovićana i njihovih prijatelja na Radešnicama. Bio je to 23. susret. Kako je Mario nedavno prolazeći kroz Trebižat navratio na groblje koje se nalazi uz cestu koja vodi iz Čapljine prema Ljubuškom i vidio da su na tom groblju pokopani Marijan  Ivanković  umro 1893. i Jozo Ivanković umro 1897. U našoj obitelji postojala je predaja da smo imali rodbinu u Trebižatu kod Čapljine, ali se nije znalo točno koje su to bile rodbinske veze koje su prekinute Prvim svjetskim ratom. Nikola Mandić istražujući Porijeklo hrvatskih rodova u Hercegovini što je objavio u više knjiga napisao je da su tri sina Mije Ivankovića iz Mamića kod Kočerina odselila u Trebižat kod Čapljine, a jedan u Sovića. U Trebižat su otišli Marijan, Jozo i Petar, a u Soviće Ivan. Na starom groblju u Trebižatu Mario je pronašao grobove Marijana i Joze, a Petrova groba nije pronašao. Petru ili nitko nije podigao spomenik s natpisom ili je negdje drugdje pokopan. Ja sam poželio vidjeti to groblje te smo 19. srpnja krenuli Mario, Mate i ja u Trebižat. Našli smo groblje i grobove i pomolili se za pokojne Marijana i Jozu i sve pokojne na groblju. Na groblju nas je dočekalo iznenađenje koje nismo očekivali i radi čega u prvom redu pišem ovih nekoliko redaka. Dok smo malo gledali grobove Mate je došao do kapele i tamo našao na kapeli ploču koju su postali Trebižaćani 2014. na kojoj piše da je groblje osnovano 1845. i da ga je kod osnivanja blagoslovio župnik fra Ilija Marojević. Staro groblje je blagoslovio sovićki pratar još jedna veza Sovića i Trebižata. Dok sam prikupljao podatke za obiteljsko stablo nekako mi se nametalo pitanje: Kako je prvi Ivanović došao u Soviće? Sovići i Mamići ipak nisu tako blizu u to vrijeme kad se uglavnom putovalo pješke. I dali je fra ilija imao nekakav udio u tome jer je Andrijana žena Marijana prvog Ivankovića u Sovićima bila sestra fra Ilijina. I to mi se pitanje ponovno nametnulo na starom groblju u Trebižatu: Nije li fra Ilija imao nekakav udio u dolasku Ivankovića u Trebižat?

 

 

 

 

Kod Drage Bikanova 29.7.21.

Ugodna veče kod Drage

 

 

GREBLJE RADEŠICA 17.7.21.

 

Fotografije

TRADICIONALNA MISA 2021.

 

I ove godine će don Marinko Ivanković održati misu

na Radešicam u subotu  17.7.2021. godine sa početkom u 18,00 sati.

 

Pozivaju se svi prijatelji Sovića da dođu na misu i druženje.

SOVIĆKA BOŽICA

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je redovito izdanje poštanskih maraka „Arheološko blago 2021.“ s motivom minijaturne brončane figurice ilirske božice. Ovaj vrijedni nalaz iz vremena Ilira slučajno je pronađen krajem 19. stoljeća u mjestu Sovići (Goranci) nedaleko od Mostara, a pretpostavlja se da je nastao tri stoljeća prije Krista….

BLAGOSOV POLJA 2021.

Župnik fra Ivan Ivanda je dana 9.5.2021. obavio blagosov polja uz prisustvo 92 sovićanina (brojo Jozo Džidić Škrbić Tisuća).
U groblju na Radešnicama 24. kolovoza 1810. ukopani su Marijan i Ilija sinovi Iviše Marojevića te je ovo groblje starije od 210 godina.

 

BOŽIĆ 2020.

Slavimo svečani dan.

Na dobro vam došao Božić i sveto Porođenje Isusovo.

Veliki blagdan kad je Bog ušao u našu vremenitost da bismo mi po Njemu mogli zadobiti vječnost.

Božja Dobrota čovjekom posta da ozdravi našu zloću.

Da budemo pravedni i dobri jedni drugima u Novoj Godini pa će nam i ona biti blagoslovljena i sretna.

don Marinko

 

Older posts

© 2022 Sovići.info

Theme by Anders NorenUp ↑