Branka Krešić

SLAVI DUŠO MOJA GOSPODINA      (Lk 1,46)

Sovići 20.srpnja 2019.

Vruć ljetni dan –  Ilindan. Sovićani imaju danas poseban i veliki razlog za slavlje. Užurbani i vrijedni sve pripremili za svečano obilježavanje pedesete obljetnice svećeničkog reda našeg don Marinka Ivankovića. Oživjele Radešnice. Okupio se narod i mladost pristigla u velikom broju

Mala kapela svečano okićena. Nečije vrijedne i spretne ruke isplele vjenčiće biranog cvijeća i ukrasile kapelicu. U kapelici za oltarom šest svećenika sudjeluje u misnom slavlju. Don Josip Stanić stigao je iz Žepča, don Mirko Barbarić dolazi iz Splita. Tu je i naš Sovićanin don Marin Krešić župnik župe sv. Stošije u Biogradu na moru, zatim fra Ivan Ivanda župnik goranački i don Ivan Perić župnik župe sv Marko Cim i sv Luka Ilići.

Don Marinko se prisjeća svoje Mlade mise i tiho priča o svom svećeničkom životu. Sovićani ponosni, pobožno sudjeluju u misnom slavlju.

„ Danas je Isus u Sovićima zbog sviju nas “ naglasio je don Marinko i svoje Sovićane i njihove goste pozvao na zajedničko druženje.

Zbor iz Crkve Krista dobrog pastira iz Cima je uveličao misno slavlje sa duhovnom pjesmom i glazbom.

Poslije svete mise svečanost i blagovanje. Susrela se rodbina, znanci i stari prijatelji. Razgovora i druženja nikad dosta. Pripremile vrijedne domaćice obilje hrane i pića i svi su bili usluženi i počašćeni.

Živahni i veseo Šudur i ove godine kao po tradiciji „na noge“ izašao je iz Cima u Soviće.

Pretočio se život u pjesmu. Rastegla se harmonika i prebirale žice na gitari. Srce zatreptalo, kolo se zaigralo.

Zanijemile ptice i divljač, prosuli se glasovi i zvuci, narod se veseli. Pjesme, ganga i bećarac vraćaju u prošle neke dane.

BLAGOST, DOBROTA, VJERA I LJUBAV to su riječi sa kojima je fra Ivan Ivanda opisao našeg don Marinka. Svi mi koji ga poznajemo doživjeli smo ga upravo takvog.

Dvadeset i jednu godinu don Marinko sa svojim Sovićanima sudjeluje u svetoj misi. Svoj život je posvetio Bogu, vjeri i narodu. Svoje bogato znanje prenosi nesebično na mlade.

Za don Marinka možemo još reći da je neiscrpni istraživač i bogata enciklopedija životnih, kulturnih i povijesnih zbivanja u Sovićima.

Našem don Marinku želimo dobro zdravlje i dug život na radost svojih Sovićana.

Želimo i molimo se dragom Bogu da nas još dugo obogaćuje i oplemenjuje Božjom riječju i okrijepi blagovanjem misnog slavlja.