Sovići.info

Web-stranica o Sovićima kraj Goranaca

22. sovićka misa na Radešicama

 

U subotu 18.7.20. don Marinko Ivanković je održao po 22. put ilindansku misu sa stotinjak Sovićana.  Fra Ivan Ivanda goranački župnik je koncelebrirao na misi. Fotografije Matea Glibić.

 

 

PRIPREMA

Tradicija se nastavlja

MISA NA RADEŠNICAMA 2020.

Don Marinko će i ove godine održat tradicionalnu sovićku misu u subotu 18. srpnja 2020. u 18,00 sati

VIDEO ZAPISI

Dostavila  Matea Glibić

Video1

Video 2

 

USPOMENA NA ZLATNU MISU DON MARINKA IVANKOVIĆA 1969. – 2019.

Branka Krešić

SLAVI DUŠO MOJA GOSPODINA      (Lk 1,46)

Sovići 20.srpnja 2019.

Vruć ljetni dan –  Ilindan. Sovićani imaju danas poseban i veliki razlog za slavlje. Užurbani i vrijedni sve pripremili za svečano obilježavanje pedesete obljetnice svećeničkog reda našeg don Marinka Ivankovića. Oživjele Radešnice. Okupio se narod i mladost pristigla u velikom broju

Mala kapela svečano okićena. Nečije vrijedne i spretne ruke isplele vjenčiće biranog cvijeća i ukrasile kapelicu. U kapelici za oltarom šest svećenika sudjeluje u misnom slavlju. Don Josip Stanić stigao je iz Žepča, don Mirko Barbarić dolazi iz Splita. Tu je i naš Sovićanin don Marin Krešić župnik župe sv. Stošije u Biogradu na moru, zatim fra Ivan Ivanda župnik goranački i don Ivan Perić župnik župe sv Marko Cim i sv Luka Ilići.

Don Marinko se prisjeća svoje Mlade mise i tiho priča o svom svećeničkom životu. Sovićani ponosni, pobožno sudjeluju u misnom slavlju.

„ Danas je Isus u Sovićima zbog sviju nas “ naglasio je don Marinko i svoje Sovićane i njihove goste pozvao na zajedničko druženje.

Zbor iz Crkve Krista dobrog pastira iz Cima je uveličao misno slavlje sa duhovnom pjesmom i glazbom.

Poslije svete mise svečanost i blagovanje. Susrela se rodbina, znanci i stari prijatelji. Razgovora i druženja nikad dosta. Pripremile vrijedne domaćice obilje hrane i pića i svi su bili usluženi i počašćeni.

Živahni i veseo Šudur i ove godine kao po tradiciji „na noge“ izašao je iz Cima u Soviće.

Pretočio se život u pjesmu. Rastegla se harmonika i prebirale žice na gitari. Srce zatreptalo, kolo se zaigralo.

Zanijemile ptice i divljač, prosuli se glasovi i zvuci, narod se veseli. Pjesme, ganga i bećarac vraćaju u prošle neke dane.

BLAGOST, DOBROTA, VJERA I LJUBAV to su riječi sa kojima je fra Ivan Ivanda opisao našeg don Marinka. Svi mi koji ga poznajemo doživjeli smo ga upravo takvog.

Dvadeset i jednu godinu don Marinko sa svojim Sovićanima sudjeluje u svetoj misi. Svoj život je posvetio Bogu, vjeri i narodu. Svoje bogato znanje prenosi nesebično na mlade.

Za don Marinka možemo još reći da je neiscrpni istraživač i bogata enciklopedija životnih, kulturnih i povijesnih zbivanja u Sovićima.

Našem don Marinku želimo dobro zdravlje i dug život na radost svojih Sovićana.

Želimo i molimo se dragom Bogu da nas još dugo obogaćuje i oplemenjuje Božjom riječju i okrijepi blagovanjem misnog slavlja.

Zlatna Misa don Marinka Ivankovića u Sovićima kod Goranaca

Na Ilindan, ljeta gospodnjeg 2019., svetom Misom zahvalnicom u 18 sati don Marinko Ivanković je na groblju Radešice u Sovićima obilježio 50 godina svoga svećeništva u rodnom kraju u koncelebraciji sa župnikom fra Ivanom Ivandom, don Marinom Krešićem, salezijancima don Mirkom Barbarićem iz Splita i don Josipom Stanićem iz Žepča, te don Ivanom Perićem koji je uveličao misno slavlje sa zborom Dobri pastir iz Cima/Ilića.

Prije početka mise u ime obitelji zlatomisnika je pozdravila Karla Ivanković.
Prije pedeset godina don Marinko je proslavio svoju mladu misu na istom mjestu, a to je činio unazad dvadeset i jednu godinu na Ilindan. U svojoj propovjedi zlatomisnik se osvrnuo na današnje evanđelje po Luki na Martu i Mariju koja je izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.
– Marta i Marija, to smo danas mi. Isus nam naglašava da brinući se za ono što je potrebno i svakidašnje izgubimo i zanemarimo ono što je najpotrebnije – naš vječni život.

 

POGLEDAJ ČITAV ČLANAK

Misa povodom 50 godine svećeništva don Marinka Ivankovića

Na Ilindan u groblju Radešice, kao i prije 50 godina kad je rekao Mladu misu, don Marinko Ivanković uz pomoć još 5 svećenika je rekao svetu misu za oko 250 okupljenih ljudi.

Fotografije je uradio Darko Glibić.

FOTO GALERIJA

 

Uređenje groblja

Fotografije 1

U SURET SOVIĆKOJ MISI DON MARINKA IVANKOVIĆA

Ove godine se u subotu 20.7. planira održat misa na groblju Radešice povodom 50 godina od mlade mise don Marinka Ivankovića.

Misa počinje u 18 sati.

Pripreme su počele, te se finacijska pomoć može predati kod Minke ili kod Marija Ivankovića.

U srijedu 10.7. ponovno je skup kod groblja u večernjim satima radi dogovora i čišćenja.

Unaprijed hvala

ZLATNA MISA

ZLATNA MISA DON MARINKA IVANKOVIĆ

(KLIKNI U NASLOV ZA LINK)

Član Hrvatske salezijanske provincije Sv. Ivana Bosca don Marinko Ivanković svečanim misnim slavljem 15. lipnja u žepačkoj župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog obilježio je zlatni jubilej – 50. obljetnicu svećeništva.

 

« Stariji sadržaj

© 2020 Sovići.info

Theme by Anders NorenUp ↑