Sovići.info

Web-stranica o Sovićima kraj Goranaca

stari sadržaji

Na donjoj  adresi se mogu pogledati starije stvari iz Sovića.  Dodavanje novih sadržaja će biti duži period pa povremeno obnovite posjet .

Sovici fotografije

fotografije sa zida

Ilinčići

 Ljubica i Ante (Ljubuški) Glibić

 

Stari albumi

Sovićka groblja

Stare fotke

Darko Glibić 18.

Fotografije ne samo iz Sovića

 

 

MATEA GLIBIĆ FOTO

 

fotografije

18. 19. i 21. srpanj Sovići

 

fotografije

Misa na Radešicam 2018.

TRADICIONALNA MISA DON MARINKA IVANKOVIĆA NA GROBLJU RADEŠICE

OVE GODINE ĆE BITI 21. 7. 2018. U 18 SATI

AKCIJA ČIŠĆENJA GROBLJA JE  POSLIJEPODNE U SRIJEDU 18. 7. 18.

Blagosov polja 2018.

Na groblju u Gornjim Sovićima dana 13.05.2018. godine župnik fra. Ivan Ivanda je obavio obred blagosova polja sa stotinjak sovićana.

USKRSNA ČESTITKA

Božja Ljubav je postala čovjekom. Po smrti na križu uništila naše grijehe, a uskrsnućem od mrtvih otvorila nam je put uskrsnuća i vječnog života i tako je stvoren novi čovjek i novi svijet. Ako to što nam je darovano djelotvornom vjerom živimo onda se imamo čemu radovati. Tu radost međusobno dijeliti i imamo što jedni drugima čestitati. Sretan Uskrs svima koji vijernički   slave ovo najveće djelo Božje.

 

Sretan Uskrs i iskren pozdrav

 

Marinko

KAPETANUŠIĆI

Otkuda Ivankovićima iz Sovića nadimak “Kapetanušići”? Kad sam bio dijete ne sjećam sa da su naši stari pripovijedali o nastanku nadimka “Kapetanušići”. Mnogo kasnije sam od rođaka Ivana Vranina čuo jednu verziju nastanka toga nadimka. Njegov i moj pradjed Ivan, od kojega potječu i svi sovićki Ivankovići došao je po mojoj procjeni u Soviće negdje između 1840. i 1850. godine. Znači u vrijeme turske vladavine. Tu se oženio Ružom Marojević – Glibić i s njom imao tri kćeri Martu, Anicu i Šimu i sina Andriju. Poslije austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. nova vlast je poduzela izradu katastra. Geometri su dolazili i provodili mjerenja i druge radove potrebne za izradu katastra. Oni su Ivana uzeli kao pomoćnu radnu snagu. U tom poslu je Ivan dobio ili nabavio i neku kapu koja vjerojatno nije bila uobičajena seoska kapa. Radi posla koji je radio ili radi kape koju je nosio Ivan je dobio nadimak “Kapetan”, a njegovi potomci su postali “Kapetanušići”. Pokušao sam zapisati ono što je pripovijedao rođak Ivan. Više se ne sjećam od koga je to čuo, od oca Vrane ili nekog drugog. Nije mi poznato da li postoji i neka druga verzija nastanka toga nadimka.

Don Marinko

« Stariji sadržaj

© 2018 Sovići.info

Theme by Anders NorenUp ↑